Nieuw Scheemda

Hamrikkerweg 27

De hervormde kerk is een zaalkerk (rechthoekig) die is gebouwd in 1661.
De kerk is ontworpen in een voor die tijd al verouderde, op de gotiek teruggaande vorm.
De kerk heeft een schilddak, een type dak dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.
Op de nok van het gebouw staat een zeszijdig torentje.
Dit torentje heeft een onderbouw met een open geleding en een elegant spitsje in vormen die veel sterker aan het midden van de 17e eeuw doen denken dan de rest van het gebouw.
Het interieur is eenvoudig en harmonieus en stamt nog volledig uit de bouwtijd.
Het kerkorgel, het kleinste Arp Schnitgerorgel ter wereld, dateert uit 1698.
In 1802 is het orgel door Heinrich Hermann Freytag verbouwd.
Het onderging restauraties in 1968 door Metzler Orgelbau en in 1988 door de Nederlands-Zwitserse orgelbouwer Bernhardt Edskes.
Het kerkorgel wordt nog regelmatig bespeeld, ook door enthousiaste bezoekers die heel graag een keer op een echte Arp Schnitgerorgel willen spelen.
In 1981 werd de kerk overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken.
(Zie www.nieuw-scheemda.nl voor meer informatie over het dorp.)

Voor meer informatie over de kerk kunt u contact opnemen met dhr. H. Tiddens (0598–446274).
De sleutel van de kerk kunt u bij hem halen of bij mevr. D. Haan (0598-446497).

1 juni 2019
Op 1 juni van 10.00 tot 16.00 uur staat de kerk open en organiseert de Kerk Commissie samen met de Cultuur Commissie een dag met cultuur en muziek.
Goede reden om dit jaar mee te doen en/of te komen...

• Heel bijzonder is dat organist Bernard Edskes 's morgens op het orgel komt spelen.
   Hij heeft in het verleden het orgel zeer kundig gerestaureerd en kent het instrument als zijn broekzak.
• Oud dorpsgenoot en historicus Otto Knotnerus komt om 13.00 uur een verhaal vertellen.
• Vanaf 14.00 uur ontvangen we meerdere orgeltalenten om het orgel laten klinken.
   Ook is het mogelijk, om tegen een vrijwillige bijdrage, het orgel te bespelen.
• Je kunt oude foto's van vroeger bekijken die op groot formaat in de kerk zijn tentoongesteld.
• Er komt een streektaol bouken toavel.
• Stadsdichteres Bianca Holst leest gedichten en geeft korte Poëzie workshops.
• De Vrouwen van Nu zijn weer welkom met handwerk.

ga naar de website over de kerk

www.000webhost.com